Sådan fjerner du nemt kalkpletter

Sådan fjerner du nemt kalkpletter

Hårdt vand efterlader ikke kun grimme kalk-rester, hvilket får dine spejle og brusedøre til at se uklare ud, men de mineraler, der forårsager pletterne, kan også bremse og til sidst tilstoppe brusere og vandhaner.

Hvis du ved, hvordan du kan fjerne pletter af hårdt vand hurtigt og nemt kan du skære ned på knofedtet, der kræves for at fjerne de kalkholdige mærker og hjælpe med at forhindre opbygning for at holde dine brusere og vandhaner flydende frit.

At hjælpe med at holde dit hus skinnende rent og pænt er noget, som vi gerne vil hjælpe dig med. Derfor har vi også skrevet en lang række artikler om, hvordan du fx fjerner rødvin fra tæppet eller hvordan du fjerner pletter på din sofa bedst muligt.

Vi tester rengøringsprodukter året rundt og finder de bedste metoder til at hjælpe med at holde dit hjem pletfrit, herunder fjernelse af pletter af hårdt vand. Og da intet er værre end at rense dine spejle kun for at få pletter tilbage, har vi samlet vores bedste tips til at fjerne pletter af hårdt vand fra alle overflader i dit hjem.

Hvad er hårdt vand?

For det første undrer du dig måske over, hvad hårdt vand præcist er, og hvorfor det forårsager pletter. Når vand indeholder høje niveauer af mineraler, såsom magnesium, calcium og jern, betragtes det som “hårdt”. Disse grimme pletter af hårdt vand opstår, når hårde vanddråber tørrer og efterlader kalkmineralaflejringer. Normalt er disse pletter kridhvide, men kan også være brune eller rustfarvede alt efter hvilke mineraler, der er i vandet.

Bemærk, at pletter med hårdt vand kan blive permanente, skadelige overflader som glas, hvis de efterlades for længe. Det er bedst at fjerne pletter med hårdt vand, så snart de dukker op. Selvom det kan være fristende at lade en mild plet sidde indtil rengøringsdagen, jo længere den sidder, jo sværere er den at fjerne.

De bedste måder at fjerne kalkpletter på

Den bedste måde at fjerne pletter af kalk på er med en ingrediens, du sikkert allerede har i dit spisekammer: eddike.

Dette produkt, som de fleste af os har hjemme i skabet, kan fjerne pletter fra glas, polere vandhaner og kromarmaturer og afstøbte brusehoveder.

Der er også rengøringsmidler, du kan købe, som nemt kan fjerne pletter og aflejringer af hårdt vand. Læs for de bedste måder at slippe af med hårde vandpletter på toiletter, brusere, håndvaske, glas og mere.

Sådan forhindrer du pletter af hårdt vand

For at bekæmpe, at de overskyede pletter ikke opstår i første omgang, er det vigtigt at holde armaturerne tørre. Tør blot glasvarer, vandhaner, håndvaske og brusedøre af med en blød klud efter brug for at forhindre vandet i at tørre på overfladen og efterlade mineraler. Med hensyn til dit toilet hjælper det regelmæssigt at rengøre skålen (selvom selv ved hyppige rengøringer kan der stadig forekomme pletter af hårdt vand i toilettet).

Men den absolut nemmeste måde at forhindre, at der opstår pletter af hårdt vand overalt i dit hjem, er helt at komme problemet til livs ved at installere et blødgøringsanlæg til hele hjemmet, som kræver professionel installation til dit hjems vandledninger.

De fleste blødgøringsmidler arbejder med salt – som skal genopfyldes – for at filtrere vandet og fjerne calcium- og magnesiummineralerne, hvilket forhindrer pletterne i at opstå i første omgang. Dette kan dog være en bekostelig løsning, og er alt andet lige dyrere og mere omfattende end at bruge en smule eddike og være omhyggelig fremadrettet.

Leave a Reply